“Job-urile viitorului”, cautate in prezent

By February 16, 2016Educatie

Nu mai exista niciun dubiu ca traim intr-o era in care munca eficienta se datoreaza tehnologiei. Tehnologizarea a fost rapida si educatia nu a putut tine pasul, iar acesta este motivul pentru care exista un deficit de oameni competenti in domeniul IT.

In martie 2014, rata oamenilor de maxim 25 de ani fara loc de munca a fost de 14.5 procente, conform Economic Policy Institute. De asemenea, 16.8% dintre tinerii absolventi ai facultatii si 41.5% dintre cei doar cu diploma de bacalaureat nu sunt angajabili. Job-urile ce tin de IT si programare sunt, in principiu, cele mai greu de ocupat (71% dintre companii cauta persoane calificate in tehnologie sau matematica). Spre exemplu, Amazon are 16.000 de job-uri disponibile in domeniul IT iar Accenture are 14.000. Acest deficit afecteaza economia SUA cu aproximativ 1 trilion de dolari pe an, din cauza pierderii productivitatii.

Din fericire, unele institutii guvernamentale, ONG-uri si companii se straduiesc sa umple acest decalaj prin diferite mijloace:

  • Scolile de programare (ex:Codeacademy, General Assembly) ofera multor tineri oportunitatea de a-si construi o cariera in domeniul tehnologiei, invatandu-i competente digitale avansate intr-un mediu netraditional.
  • Cursurile online sunt oferite gratuit de catre universitati pentru un numar urias de studenti, dar implicarea depinde de motivatia fiecaruia.
  • Organizatiile non-profit pregatesc si potrivesc oamenii fara loc de munca cu diferite job-uri in IT. Singurul dezavantaj ar fi ca fondurile sunt limitate, iar training-urile nu se desfasoara utilizand echipament tehnologic de ultima generatie.
  • De asemenea, MTU America si BMW au raspuns acestui deficit cu infiintarea unul curriculum in liceele locale si programe de training si invatare pentru tinerii angajati.

In Romania, facultatile de profil tehnologic ofera doar 10.000 de absolventi pe an (necesarul fiind dublu), in timp ce alte facultati reusesc cu greu sa-i integreze pe studenti in piata muncii. Tara noastra are un numar de 120.000 de specialisti in domeniul IT iar necesarul de angajati al companiilor de software si al departamentelor IT ale firmelor din alte domenii de activitate va creste la 300.000 pana in anul 2020, potrivit estimarilor asociatiei patronale de profil (ANIS www.anis.ro).

Asociatia ADFABER sustine prin evenimentul Hour of Code si proiectele pe care le deruleaza ca stapanirea computer science si a programarii de la varste fragede reprezinta o sansa reala catre o cariera de succes in domeniul IT. Daca oamenii inteleg corect responsabilitatile acestui domeniu si urmeaza o pregatire corespunzatoare cerintelor actuale, rata somajului va scadea iar companiile vor evita pierderile masive din cauza lipsei de oameni calificati in acest domeniu.

Leave a Reply